skadeanmälan vid arbetsskada TFA_TFA-KL.pdf (562445)

Försäkringskassa arbetsskada.pdf (166186)

Prevent

prevent checklista

kommentar till checklista

arbetsmiljöverket

I första hand ska du som skyddsombud vända dig till arbetsgivaren/utbildningssamordnaren med krav på åtgärder för en tillfredställande arbetsmiljö. Om du inte är nöjd med svaret på din begäran, eller om det inte kommer något svar alls, kan du vända dig till oss på Arbetsmiljöverket.     Måndag – Fredag 8.00 – 16.30    Telefonnummer: 010-730 90 00

6.6A.anmälan.pdf (681,6 kB)

6.6A.anmälan nr 2.pdf (2306960)

6.6A.anmälan.pdf (681,6 kB)6.6A.anmälan.pdf (697992

 vad gör ett skyddsombud.pdf (549,7 kB)

riskbedömning.pdf (78566)

konsekvensguiden.pdf (802474)

Synbelysning_bilaga2.pdf (67092)

rapportera tillbud_306.pdf (219947)

 

En kvinna som arbetat som supporttekniker och servicekoordinator på TeliaSoneras kundtjänst sjukskrevs under flera år på grund av stressrelaterade besvär. Länsrätten bedömer att skadan är arbetsrelaterad och att kvinnan är berättigad till livränta.

Kvinnan uppger att avdelningen varit underbemannad och att personalen utsatts för stor press och i vissa fall även hotats av chefer. Enligt den fackliga representanten är kvinnans kritik befogad.
Länsrätten uttalar att exceptionella förhållanden förutsätts för att arbetsrelaterad skada ska anses föreligga. Mot bakgrund av beskrivningen av arbetsförhållandena bedömer domstolen att kvinnan utsatts för arbetsbelastning av sådan omfattning, intensitet och varaktighet att hög grad av sannolikhet för skadlighet förelegat.
Länsrätten finner att kvinnans besvär orsakats av arbetsrelaterade stressfaktorer. Då inga konkurrerande skadeorsaker anförts återförvisas målet till Försäkringskassan för handläggning.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kammarrätten i Göteborg har i en dom den 26 mars 2012 bedömt att faktorer som hög arbetsbelastning, stress och bristande kontroll över det egna arbetet är omständigheter som kan orsaka psykisk ohälsa. Kammarrätten ansåg att hög grad av sannolikhet förelåg för att arbetet kunnat framkalla besvären och att livränta skulle beviljas.

Som bevisning fanns utsagor från chefer och kollegor som beskrivit bland annat övertid som inte redovisats. Det framkom också att Eva saknade erfarenhet av de arbetsuppgifter hon utförde. Det var hennes första arbete efter utbildningen.

Försäkringskassan anförde att en arbetsmängd som överstiger det som man faktiskt hinner med kan vara en betydande stressfaktor. Dock menade Försäkringskassan att den stress som uppstår på grund av arbete man inte utför faller under de undantag (företagsnedläggelse, bristande uppskattning av arbetsinsatser, vantrivsel med arbetsuppgifter eller arbetskamrater, eller därmed jämförliga förhållanden)som finns i arbetsskadeförsäkringen för psykiska skador. Försäkringskassan menade att de som på grund av för hög arbetsbelastning bara hinner utföra en del av sina arbetsuppgifter inte skulle kunna få en arbetsskada eftersom arbetsuppgifterna man inte hinner med faktiskt inte utförs! Detta resonemang underkändes av kammarrätten.

 

Arbetsmiljöverket planerar 270 besök på företag som arbetar med telekommunikation, dataprogrammering, information, finansiella tjänster och kapitalförvaltning i distrikten Malmö, Göteborg och Växjö. I Malmö-Lund och Göteborgsområdet har den största tillväxten av it-branschen skett. Sammanlagt 190 000 personer berörs av insatsen.

Inspektörerna kommer att titta särskilt på stress och hög arbetsbelastning, men också på risker för hot och våld. Tanken är att få i gång ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är en utmaning, eftersom det ofta saknas såväl skyddsombud som fackligt aktiva medarbetare och kollektivavtal i nya, snabbväxande företag.